İmplant tedavisine karar veren kişiler implant tedavisi acılı bir işlem mi düşüncesi ile endişe yaşayabiliyorlar. Günümüzde her gün bir çok ağız ve diş sağlığı kliniğinde Dental implant tedavileri uygulanmaktadır. İmplant tedavileri hakkında önce genel bir bilgilendirme yapmakta fayda var.
Dental implantlar titanyum alaşımlı yapay diş kökleri kullanılarak yapılan, diş eksikliğini gidermek ve diş eksikliğinden kaynaklanan problemleri çözmek aracıyla geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir.
Çene yapımızda 32 adet diş bulunmaktadır. Dişlerimiz 3 ana görevi üstlenirler.
1— Estetik
2— Fonetik
3— Fonksiyon
Dişlerimizin estetik görevleri gülümseme, konuşma gibi sosyal fonksiyonlarda yüzümüz ile bütünlük sağlaması olarak algılanabilir. Yapılan bir araştırma göstermiştir ki insanlar yeni tanıştıkları insanların ilk olarak dişlerine bakmaktadırlar. Sadece bu araştırma bile dişlerimizin yüz estetiğimize ne kadar etkisi olduğunu anlatmaya yeterlidir. Her gün insanlar ile tanışıyoruz, fotoğraflarımızı sosyal medya platformlarında kullanıyoruz. Güzel dişlere sahip olan insanların yüksek bir özgüvene sahip olduklarını biliyoruz.
Dişlerimizin bir diğer görevi ise fonetik. Konuşurken harfleri ve kelimeleri doğru bir biçimde telaffuz edebilmek için düzgün dizilime sahip bir diş yapısına sahip olmak büyük önem arz etmektedir. Yamuk dişler veya eksik dişler kelimeleri telaffuz ederken fonetik hatalara sebebiyet vermektedir.
Dişlerimizin son görevi ise fonksiyondur. Beslenme ve sindirim ağızda başlar. Sindirim sistemimizin ilk noktası ağızdır. Eksik dişler yüzünden besinleri yeterince öğütlemez isek sindirim sistemi bozuklukları ile mücadele etmek zorunda kalabiliriz. Yeterince çiğnemek mide ve bağırsak gibi son derece önemli organlarımızın gereğinden çok çalışmasına sebep olacağı için kısa sürede mide ve bağırsak problemleri ile karşılaşmak mümkündür.
Bu anlattıklarımız dişlerimizin ne kadar da işlevsel olduğunu göstermektedir.
Dental sistem içerisinde bulunan 32 adet dişimizin hepsini kullanmıyoruz. 4 adet olan yirmilik dişlerimiz az önce bahsettiğimiz görevleri yerine getirememektedir. Yani yirmilik dişlerimiz besinleri öğütmede bize yardımcı olmamaktadır, estetik olarak önem arz etmemektedir ve konuşma esnasında fonksiyonumuza katkı sağlamamaktadır. Yani özetle yirmilik dişlerimiz oluşmamış ise diş eksikliğiniz var sayılmaz ya da belirli sebepler ile yirmilik dişlerinizi çektirmek zorunda kalırsanız dişlerinizde eksiklik olduğunu düşünmeyin.
Buradan yola çıkarsak eğer 32 değil 28 adet dişimizin hepsinin gerekli olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü 28 dişimiz ya besinleri öğütmemişse fayda sağlamaktadır, ya fonetiğinizden ya da estetiğimizi sağlamaktadır.
Eğer 28 dişinizden bir tanesi çekilmiş ise ya da doğuştan eksik ise (konjenital diş eksiklikleri) diş eksikliğiniz var anlamına gelmektedir.
Diş eksikliği olduğunda ağzımızda ve ağız yapılarımızda büyük değişimler meydana gelmektedir. Çene kemiğimiz de diş etlerimiz de dişlerimizin birbirleri ile olan uyumları da bozulmaya başlar. Bu bozulmalar sebebiyle de diğer dişlerimiz sistemsel bozulmalara uğradığı için daha çabuk çürümeye başlarlar.
Bu nedenlerden ötürü eğer bir dişimizi çektirmek zorunda kaldıysak eğer hemen yerine yapılacak yeni bir dişin planlamaları yapılmalı ve hiç zaman kaybetmeden hazırlanan plan doğrultusunda yerine implant diş yerleştirilmelidir, diş eksikliğinden kurtulunmalıdır.
Çekilmiş olan diş bölgesinde bir miktar çene kemiğimiz bulunmaktadır. Bu kemik miktarı kişiden kişiye göre ve eksik olan dişin bölgesine göre farklılık göstermektedir. Dijital panoramik röntgenler, periapikal röntgen filmleri ve volumetrik Dental tomografiler sayesinde mevcut kemiğin hacmi belirlenebilmektedir.
Eğer uygun kemik yok ise kemik ekleme işlemleri ile istenilen kemik miktarı elde edilebilmektedir. Uygun kemik yapısı mevcut olan hastalarımızda diş implantı tedavisi başlatılabilir.
Peki implant tedavisi acılı bir işlem mi? İşleme başlarken önce lokal anestezi ile diş bölgesi uyuşturulur. İşlem yapılacak alan küçük bir alan olduğu için sadece o bölgenin derin anestezi yani uyuşturma özelliği olan anestezikler ile uyuşturulmalı uygundur ve yeterlidir. Ardından hasta kesinlikle ağrı sancı gibi hissiyatları hissetmeyecektir.
YANİ BURADAN ÇIKAN SONUÇ İMPLANT OPERASYONU AĞRISIZ SANCISIZ BİR İŞLEMDİR.
Yapılan uyuşturma işlemi esnasında vazokonstrüktör içeren bir solüsyon kullanıldığı için kanama çok az olacaktır. Tüm işlem boyunca çok az bir kanama meydana gelmektedir.
Kemik içine Dental implant yerleştirilmesi sadece 7 dakika gibi kısa bir süre içerisinde sonlanmaktadır.
Eğer yeterli stabilizasyon sağlanmışsa eğer hemen implantı üzerine diş kaplaması uygulanabilir ve hastamız implant dişinin estetiğine ve fonksiyonuna kavuşabilir.
Yeterli stabilizasyon sağlanamayacak kadar yumuşak kemiklerde 3 ay beklemek gerekmektedir. Osteointegrasyon süreci denilen bu süreçte yerleştirilmiş olan kemik içi Dental implant çene kemiği ile kaynaşma yaşayacaktır ve rahatça üstünde çiğneme yapılabilecek bir sağlamlığa erişecektir.
Diş sağlığınız için Diş implantı yaptırmayı ertelememenizi öneriyorum.
Diş Hekimi
Onur KÜÇÜKKAĞNICI
Merak ettiğiniz sorularınız için diş hekiminiz ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Bizimle 0 332 320 04 04, 0544 233 01 77 numaralı telefonlarımızdan iletişime geçebilir; Konya Meram’da bulunan Beyaz Meram Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Diğer tedavilerimizi Tedavilerimiz sayfamızdan inceleyebilirsiniz.